Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser

Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser sorusunun cevabını merak edenler için tüm bilgileri bir arada bulabileceğiniz bu içeriği hazırladık. Hem sorunuzun en net cevabını bu sayede alabileceksiniz, hem de soruyla ilgili başka merak ettiğiniz sorularınızın da cevabını öğreneceksiniz. Türkiye de popüler olan ve cevabı haber sitelerince bir türlü açıklanamayan soruları cevaplamaya devam ediyoruz.

Usûlü’l-fıkh (Arapça: أصول الفقه) veya fıkıh usûlü, fıkıh yani İslam hukukunun iki dalından biridir. Fıkhın diğer dalı “fürû” olarak tanımlanır. Salt “fıkıh” denildiğinde ise kastedilen şey de fürû’dur. Fıkhın diğer dalı olan “usûl” ise usûl-ü’l-fıkh veya fıkıh usûlü olarak anılır. “Nazarî Hukuk” olarak tanımlayabileceğimiz fıkıh usûlüne bir ilim olduğunu vurgulayarak ilmu usûli’l-fıkh dendiği gibi sadece ilmu’l-usûl dendiği de olur.

Fıkıh usûlünün sözlük anlamı “fıkhın delilleri” veya “fıkh’ın kökleri” olarak tarif edilebilir. Fıkıh usûlünün, terminolojik, ıstılâhî anlamı ise Fahrettin Atar tarafından “Fıkıh Usûlü” isimli eserinde şu şekilde tarif edilmiştir: “1 – Şer’î hükümlerin, tafsilî delillerden çıkarılmasını mümkün kılan kâideleri ve icmâli delilleri öğreten bir ilimdir. Veya, 2 – İstinbât kâideleri ve icmâlî delillerdir.” Bu tanıma göre fıkıh usûlünü kullanarak fıkhî bir mesele hakkında, deliller yoluyla, bir karara varılabilir. Kavramı anlamak için şöyle bir örnek verilebilir:A. Ramazan’da orucfarz mıdır?B. İslam’da Allah’ın yapılmasını emrettiği her eylem farzdır.C. İslam’da Allah Ramazan orucunu Bakara suresi 183. ayet ile emretmiştir. D. Ramazan orucu farzdır.

Reklam Alanı

Burada B, C ve onlardan yola çıkarak A’yı cevaplayan sonuç D, fıkıh usûlünün “emir siygası şart oluşuna (vücûba) mânî olacak herhangi bir işaret olmadığı sürece şarttır” kâidesi ve şer’î delillerden Kitâb’da (fıkıhta Kur’an yerine Kitab sık sık tercih edilen bir kavramdır) ilgili bir emrin bulunuşu ile ortaya çıkmıştır.

Amacımız Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser gibi merak ettiğiniz sorularınıza en açık şekilde cevap sunabilmek. Aynı zamanda sorduğunuz sorularınızdan doğacak farklı sorularınızı da cevaplayarak konuyla ilgili en detaylı ve en geniş bilgileri sunma amacındayız. Eğer aşağı da merak ettiğiniz sorunuza cevap bulamadıysanız yorum olarak da yazabilirsiniz. Böylelikle sorularınıza anında en doğru cevabı bulabilirsiniz.

Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser

Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser için verilen cevaplar yerli ve yabancı haber sitelerinin sunduğu esas bilgileri içermektedir. Tabi ki herhangi bir yasa dışı durum söz konusu olmadan içerikler hazırlanmaktadır. Aynı zamanda güncel olarak cevapları yenilemeye de devam edeceğiz. Yani bugün merak ettiğiniz Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser sorusu ilerleyen günler de farklı sebeplerden dolayı tekrar sorulabilir. Fakat ilerleyen zamanlarda bu soru sorulduğunda biz cevabını bugün verdiğimiz için doğruyu yansıtmama ihtimali olacaktır. Bu durumu göz önünde bulundurarak bu tür sorularınızın cevaplarını her gün güncelleme kararı aldık. Böylelikle Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser sorusuna en doğru cevabı şuanda almış bulunuyorsunuz.

Reklam Alanı
Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser
Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser

Soru: Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser

Kısacası, hakkında bir karara varılması gereken mesele, meçhul, (matlûb-i haberî), fıkhî delillerden yararlanılarak (yukarıdaki örnekte şer’î delillerden Kitab’dı bu delil), fıkıh usûlü kâideleri göz önünde bulundurularak (örneğin açıklamasında tırnak işaretleri arasında kullanılan fıkıh usûlü kâidesi belirtilmiştir) bir sonuca, hükme, karara kavuşturulur.

Bugün bilinen ilk fıkıh usûlü eseri hicri 2. asırda İmam Şafii tarafından kaleme alınmış er-Risale adlı eserdir.

Gelenekten gelen bilgi: Aslî deliller dörde ayrılır, bunlar:

  • Kitap (Kur’an)
  • Sünnet
  • İcmâ
  • Kıyas (Şiîlerde Akıl)

Ancak İslam’ı, Kur’an’ı merkeze alarak okuyan bir kısım müslümanlar; gelenekten gelen, şer’i delil olarak ifade edilen bu delillerin, İslam adına oluşturulmuş düşünceler olduğunu, İslam’ın asıl kaynağı olan Kur’an’da; sünnet, icma ve kıyası delil olarak kabul etmemizi gerektirecek hiçbir bilginin olmadığını savunurlar. Bu delil olarak sayılan Sünnet, İcma ve Kıyas’ın İslam için önemli faydalanılanacak, eleştirilecek, ayıklamaya açık bilgiler olduğunu savunurlar ancak başlı başına bunların üzerinde tartışılmaz deliller olduğu iddiasını reddederler.

Gelenekte bu dört asli delilden, ilk ikisi yani Kur’an ve Sünnet, vahye dayanan yani İslam dinindeki nasslara dayanan delillerken diğer ikisi yani icma ve kıyas ise vahiy temelli olmayıp akli olmakla beraber İslami naslar ile ilişkilidir.

Geleneksel İslam hukukunda herhangi bir konu hakkında delil arandığı zaman, ilk önce Kitaba yani Kur’an’a başvurulur. Eğer Kur’an’da birebir karşılık gelen bir şey bulunamazsa, Sünnet’e bakılır. Daha sonra sırasıyla icma ve kıyas, sonra ise fer’î delillere başvurulur. Yani sıra şu şekildedir:

  1. Kitap yani (Kur’an)
  2. Sünnet
  3. İcmâ
  4. Kıyas (Şiîlerde Akıl)
  5. Fer’î deliller

Fıkıh Usulü Alanında Yazılan İlk Eser sorusunu cevapladık, eğer sorunun yeni cevabı bulunursa onu da buradan sizlerle paylaşacağız.

8
A+
A-
Reklam Alanı
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.