e
sv

E-Ticaret SEO Teknikleri – E-Ticaret Basarı Yöntemleri

29 Nisan 2021 20:21
avatar

ORHUN ANGUNER

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

E-Ticaret siteleri, kurumsal firma veya bir blog sitesinden çok farklı bir yapıya sahiptir. Bunun için E-ticaret sitelerinde uygulanacak olan e ticaret sitesi seo çalışması farklı olmalıdır.

E-ticaret sitesi seo teknikleri ve backlink yapı sorunu olmayan bir e-ticaret sitesi bulmak neredeyse imkansızdır. E-ticaret sitesine bir seo çalışması yapılacaksa ilk olarak, ana kurallara dikkat edilerek hatalardan kurtulabilirsiniz. E-ticaret sitelerini google sıralamasında aşağıdalarda tutan e-ticaret hatalarına inceleyelim ve e-ticaret seo teknikleri neler öğrenelim.

1. Kopya Ürün Açıklamaları

E-ticaret siteleri ortaya çıktığından beri kopya ürün açıklamaları en çok yapılan hataların başında gelmektedir. Eğer e-ticaret sitenizde bugüne kadar kopya içerik testi yapmadıysanız büyük ihtimalle bi yerlerde sizinde kopya içeriğiniz olabilir. Bir pazar modeli veya xml çeken bir e-ticaret site altyapınız varsa bu kaçınılmaz bir durum haline ölmektedir.

Hangi e-ticaret sitesi alt yapısını kullandığınız farketmeksiniz eğer daha önce detaylı bir kontrol yapmadıysanız sıralamanızı etkileyen önemli bir sorunla karşı karşıyasınız.

Diyelimki bilinir bir ürün markasına sahipsiniz ve bu ürününüzü bir kaç farklı e-ticaret pazar sisteminde satıyorsunuz. Ürün açıklamaları genelde aynı olacağından kopya içerik problemini ortaya çıkaracaktır.

Birde durama şöyle bakalım. Bir markadan gelen aynı içeriğe sahip aynı ürün en fazla otoriteye sahip e-ticaret sitesinin işine yarayacak ve bu ürünü satan diğer siteler bu steyle rekabet edemeyecektir. Hatta ne kadar kurumsal seo çalışması yapılsa bile ilk sayfada sıralamaya girmek mümkün olmayacaktır.

Bu kopya içerik problemi e-ticaret sitelerindeki en büyük problemlerden ilkidir. Belirli markaların ürünlerini satıyorsanız ve bu ürünler başka sitelerde de varsa üreticiden gelen ürün açıklamalarını kullanmamalısınız. Bu hatayı büyük e-ticaret sitleride yapmaktadır. Karşılarına iyi seo yapılmış bir site çıktığında sıralama kaybetmeleri kaçınılmazdır.

Bu sorunun hakkından özel tasarım şablonları ve ürünler için özel açıklamlar yazarak baş edebilirsiniz. Bütün ürünlere organik ürün açıklaması girmek çok zor bir durumdur.  Bu zorluğun üstesinden E-ticaret sitenizde en çok ziyaretçi çeken sayfaları ve ürünleri bulup bu bölümlere özel ilgi göstermekle baş edebilirsiniz. Bu özel açıklalarla seo çalışmalarınızdan verim alabilirsiniz.

Sadece ürün açıklamlarındaki kopya içerik e-ticaret sitelerinin en büyük sorunu denilemez.

En çok karşılaşılan bir diğer ürün sorunu ise bir ürüne farklı url’ler açılmasıdır. Bir ürünün her rengi veya her bedeni için bir url oluşturulduysa yine kopya içerik olmaktadır. Bu durum çok ciddi sorunlar yaratmasa bile genel olarak sitenin otoritesini etkileyecektir. Böyle ufak gözüken hatalar zamanla sitenizin Panda algoritmasına takılacaktır ve sitenize sıralama kaybı yaşatacaktır.

Eğer ürün Url’lerinizde bu kopya sorunu ile karşılaşmak istemiyorsanız rel=canonical etiketini kullanabilirsiniz. Bu eklenti aynı ürünün farklı varyasyonlarını tek bir sayfaya ait olduğunu gösterir.

2. Düşük Performanslı Sayfaların Fazlalığı

E-ticaret sitelerinde fazladan trafik çekmek için oluşturulan ek içerikler önemlidir. Mantıklı bir içerik pazarlaması planı oluşturarak uzun vadede iyi bir trafik kazanabilirsiniz.

Bilinçsizce oluşturulan içerikler ise tam tersi bir sonuç doğurarak sitenizin sıralamalarda gerilemesine ve site otoritesinin düşmesine neden olacaktır. Özellikle e-ticaret sitelerinde bu faydasız ve alakasız içerikler sıralamayı çok kötü etkilemektedir.

Girilen alakasız kötü performansa sahip içerikleri sitenizde tespit edip bunları kaldırmanız site otoritenizi güçlendirecektir. Mod veya ashref gibi özel yazılımlardan sitenizin hangi içeriklerinin ne kadar trafik sağlayıp sağlamadığını bulabilirsiniz.

Sırf bişeyler ekliyim site boş kalmasın diye eklenen içeriklerden uzak durmanız yeterli olacaktır. Sitenize otorite kazandıracak içerikleri üretmeyi planlamalısınız. İçerik sayınızın az olması çok önemli değildir. Önemli olan kaliteli ve alakalı içerikler girmenizdir.

İçerik stratejinizi oluştururken daha önce yayınlanmış sayfaları kaldırmak yerine onları iyileştirme yoluna gitmelisiniz. Farklı açılmış etkisiz içerikleri tek bir içerikte toparlayıp daha güzlü bir içerik haline getitrebilirsiniz.

3. Kullanıcıların Oluşturduğu İçerikler

Sayfanızda kayıt olmuş kullanıcıların oluşturdukları içerikler veya yorumlar sitenize çok yarar sağlayabileceği gibi çok zarar da verebilir. Örnek vermek gerekirse wikipedia kullanıcıların oluşturdukları içeriklerle güçlenmiştir. E-ticaret sitesi olarak da amazon kullanıcı yorumlarıyla farklılığı yakalamış ve iyi bir otorite elde etmiştir.

Google Panda algoritmasını yayınladıktan sonra kalitesiz içerikli sayfalarda ciddi bir gerileme yaşanmıştır. Sitenizdeki kullanıcı yorumlarını iyi takip etmelisiniz. Araştırmalarda iyi niyetle özgün yazılmış yorumlar site trafiğinde %30 a varan yükselişler yaratmıştır.

Kullanıcı yorumlarını takip ederek sitenizin performansını iyileştirebilirsiniz. Ürün yorumlarında çeşitli değerlendirmelerin olması ve yorumların olması sitenizi kısa zamanda iyi bir sıralamaya getirecektir. Ürünleriniz hakkında eleştiriler geliyorsa bunlara sıkılmadan mantıklı cevaplar vermeniz sitenizin performansını dahada iyileştirecektir.

En iyi kullanıcı yorumu almanın bir yolu ise sitenizde hizmet veya ürün alan kişilerle satıştan hemen sonra temasa geçip değerlendirme isteyebilirsiniz.

Sitenize gelen yorumlar iki ucu keskin bıçak gibidir. Kaliteli içerikler ve yorumlar sitenizin performansına iyi etki ederken kötü gramer ve kelimelerle yazılmış spam tarzı yorum ve kullanıcı içerikleri sitenizi kötü etkileyecektir. Bunu önüne geçmek için bu yorum ve içerekleri takip edebilecek birini görevlendirmelisiniz. Bu duruma en iyi örnek Panda güncellemesinden sonra wikipedia gibi iyi kaliteli kullanıcı içeriklerine sahip sitenin sıralamasını korumuş olması ama kötü içeriklere sahip olan e-bay gibi bir ticaret sitesinin ise sıralama kaybetmiş olmasıdır.

4. Mevcut sayfalarda anahtar kelimelere yer vermek

Dördüncü hatalardan biri ise anahtar kelimeleri sayfalarda az geçirmektir. Bu problemi bütün e-ticaret sitelerinin düzeltmesi gerekmektedir.

Aeo denince akla ilk önce anahtar kelime araştırması gelmektedir. Bu araştırmayı genelde e-ticaret web sitesi sahipleri göz ardı etmektedir. Kötü performans gösteren çoğu sayfayı incelediğimizde, kelime araştırması yapılmadan gelişi güzel açılmış olduğunu görüyoruz.

Peki anahtar kelimelerinizi nasıl iyileştirebilirsiniz?

Google’ın sağladığı anahtar kelime planlayıcısı Google Keyword Planner’ı kullanabilirsiniz. Bu planlayıcıya sayfanıza ait sayfanızın url sini girip anahtar kelime sekmesine geçiş yapın ve buraya kim, ne zaman, nerede, niçin nasıl gibi kelimeleri girin. Burdan elde edeceğiniz yeni kelimelerle Ashref, Mod veya Semrush gibi araçlarda bakıp rekabeti ölçebilir ve yeni fikirler elde edebilirsiniz.
Bir diğer yöntem ise Google’a anahtar kelimenizi yanınada inurl:forum yazarak kelimenizin hangi forumlarda geçtiğini bulabilirsiniz. Kullanıcıların bu ürün veya hizmet hakkında neler konuştuklarına bakıp gerekli bilgileri elde edebilir ve sitenizde sayfalarınızız bu konu başlıklarıyla güçlendirebilirsiniz.

Elde ettiğiniz kullanıcı sorunlarını veya sorularını sitenizdeki içeriklerde değerlendirmeli ve bunlara cevap oluşturacak nitelikte olmalısını sağlamalısınız.

E-ticaretde sayfa iyileştirmesi Seo süreci için çok önemlidir. Bu süreci sitenizin her sayfasında yapabilirsiniz. Bu iyileştirmeyi yaptıktan sonra trafik elde edeceğiniz kelimeleri kullandığınız için google sitenizin otoritesini yükseltecektir.

E ticaret sitesi seo çalışması çok önemlidir. Sitenizde sadece markalara ait kelimelere ağırlık vermememelisiniz. Bu kelimelere ek olarak ilgili aramalarda geçen kelimelerede ağırlık vermelisiniz. Bu kelimelere jenerik anahtar kelime denilmektedir. Esass anahtar kelimeler işe yarasa bile bu jenerik anahtar kelimelerle dah fazla otorite ve trafik elde edebilirsiniz.

5. Yanlış Dahili Linkler

E-ticaret sitelerinde bulunan ürün çeşitliliğinden dolayı ziyaretçilerin linkler arasında gezinerek bir yere ulaşması zor olmaktadır. Bu kötü linklemeler sayfaların arasındaki bağlantıyı kötü etkilemekte ve site page rank’ini düşürmektedir. Bu durum ise arama motorlarında kötü anlaşılacak ve sayfa otoritenizi düşürecektir.

Hali hazırdaki sitenizdeki kötü link yapısını düzelterek sağlıklı bir performans elde edebilirsiniz. Link mimarisini kontrol edebilmeniz çok önemlidir. Kötü link mimarisine veya yapısına en büyük nedenler aşağıda belirtilmiştir bu sorunları düzeltmenizi öneririz.

Kötü anlamsal yapılar :
Kötü anlamsal yapı bir sitenin içersinde bir otorite ve düzen olmadığı anlamına gelir. Sitenizin dosya yapısı, link yapısı önemlidir. 

Bağlantı Derinliği
Ziyaretçinin sitenizdeki bir ürüne ulaşabilmesi için bir sürü linke tıkaması gerekiyorsa bir sorununuz var demektir. Bu karmaşık tıklamalar kullanıcı performansını kötü etkilemektedir. En fazla 3 tıklama ile ziyaretçi istediği ürün veya sayfaya ulaşabilmelidir.

Bu durum aynı zamanda arama motorlarının pagerank değerini de kötü etkilemektedir. Çok fazla karışıklığı anlayan ama motorları sitenizi tararken çok fazla zaman ve kaynak tüketmektedir, bu durum siteniz için arama motorlarının gözünde olumsuz bir sonuç doğurur.

Önecelikli Sayfalar
Site sayfalarınızda çok fazla link olması önemli sayfalarınıza arka plana itecektir ve arama motorları önemli olan sayfanızı anlayamayacaktır.

Az sayıda link olması
Sitenizi tek bir platform gibi düşünüp kurmalısınız. Eğer link derinliğiniz çoksa ve iki farklı bir site gibi kurulmuşsa arama motorları çeşitli sayfalara ulaşamayacaktır.

E-ticaret sitelerinde Seo çalışması olmazsa olmaz bir durumdur. Sorunsuz bir site bulmak hemen hemen imkansızdır. Sık sık gelen yeni güncellemlerle birlikte her sitenin belirli iyileştirmelere ihtiyacı vardır. Bir e-ticaret siteniz varsa yukarıda bahsedilen problemleri araştırmalısınız.


okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

E-Ticaret SEO Teknikleri – E-Ticaret Basarı Yöntemleri