Mikrodalga Fırının Zararları ve Özellikleri

Mikrodalga Fırının Zararları ve Özellikleri, Bir dönemin çokça tartışmalara sebebiyet veren konusu mikrodalga fırınlar ve radyasyon teknolojisi barındırması yüzünden adından oldukça söz ettiren ama buna rağmen hemen hemen her evde yerini alan mikrodalga fırınlar sağlığa sandığımız kadar zararlı mı ?

Mikrodalga Fırınların Genel Özellikleri

Mikrodalga Fırınların Özellikleri
Mikrodalga Fırınların Özellikleri

Mikrodalga fırın göründüğü kadar masum bir ev aleti değildir. Ne yazık ki çalışma sistemi ve yaydığı zararlı ışınlar ile ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Mikrodalga fırının en önemli özellikleri arasında magnetorn isimli bir parça bulundurmasıdır. Bu parçanın göre 60hz değerindeki enerjiyi mikrodalgalara dönüştürmektir.

Yemeğin mikrodalgada hızlı biçimde ısınmasının nedeni de bu dalgaların fırının içindeki su dalgalarını titreştirmesidir. Tabi bunun için mikrodalga fırındaki yiyeceklerin içinde su olması gerekir ya da siz de içerisine  su ekleyebilirsiniz. Ya da mikrodalga fırın içerisine koyduğunuz yiyeceğin ağzını başka bir tabak ile kapatıp o şekilde ısınmaya bırakabilirsiniz.

Reklam Alanı

1976 yılı civarlarında Sovyetler Birliği tarafından yasaklanan mikrodalga fırınlar sağlığa zararlı bulunmuşlardır. Elektromanyetik enerjileri olduğu için; radyo veya ışın dalgalarına benzerler. Yaydıkları radyasyon ise ( 2450 MEGAHERTZ veya 2.45 Giga hertz) yemekler pişerken onların içine de geçmektedir. Yemeklerin içindeki moleküller ile etkileşime girerler.

Mikrodalga fırının alışılmışın dışındaki ısınma biçimi yemekleri çok daha çabuk pişirmektedir ancak etrafındaki moleküller bundan ötürü zarar görürler.

Mikrodalga fırında yemek pişirmek yiyeceklerin besin değerlerini nasıl etkiler?

Her türlü pişirme yöntemi yiyeceklerin besin değerini azaltır. Yüksek sıcaklık, uzun pişirme süresi, eklenen su gibi faktörler bu durumu etkiler. Mikrodalga fırınlarda pişirme işlemi bu üç konuda da iyi durumdadır. Araştırmalara göre; mikrodalga fırınlar kaynatma, kızartma gibi diğer pişirme yöntemleriyle kıyaslandığında çoğu besin için besin değerlerinin daha az düşmesine yol açıyor.

Reklam Alanı

Pişirme yöntemlerinin 20 farklı sebzedeki antioksidan içeriklerine etkisinin karşılaştırıldığı bir çalışmada, düdüklü tencerede pişirme ya da kaynatma yöntemine kıyasla mikrodalga fırında pişirme ve fırınlama yönteminin yiyeceklerdeki besin değerini daha iyi koruduğu bulunmuştur. Ancak bir başka araştırmaya göre, mikrodalga fırında pişirildiğinde sarımsağın içindeki kanserle savaşan bileşenler 1 dakikada yok olurken, normal bir fırında bu süre 45 dakika olmuştur. Bir araştırmada bulunan bilgi de şu; mikrodalga fırınlar brokolideki antioksidanların %97’sini yok ederken, kaynatma yöntemi %66’sını yok ediyor. Anne sütünün mikrodalga fırında kaynatılması önerilmiyor, çünkü sütün içindeki yararlı bakterileri öldürüyor.

Özetle, mikrodalgada pişirmede genellikle yiyeceklerdeki besin değeri daha iyi korunuyor, fakat bu durum bazı gıdalarda değişkenlik gösterebiliyor.

Plastik kaplardan kaçınmalısınız

Mikrodalga fırınları kullanırken plastik kap kullanmaktan kaçının. Çünkü plastiğin içindeki maddeler ısındığında kanseri tetikler, bu nedenle mikrodalga dahil hiçbir ısıtma yönteminde plastik kullanılmaması gerekir. Doğruluğu kanıtlanmış en büyük ve en çok dikkat edilmesi gereken konusu aslında plastik kaplar ile mikrodalganın içerisinden yayılan radyasyonun birbirine karıştırılmaması gerektiği. Bazı doktorlar açıklamalarında mikrodalga fırınların zararlı olmadığını söylemiş olsalar bile bizim tavsiyemiz bu işlemi cam yada seramik araç gereçler ile yapmanız gerektiği yönünde.

10
A+
A-
Reklam Alanı
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.