Oyuncu Monitörü Alırken Dikat Etmeniz Gerekenler

Oyuncu Monitörü Alırken Dikat Etmeniz Gerekenler

Oyuncu Monitörü Alırken Dikat Etmeniz Gerekenler, Seçenek olarak kabarık bir listeye sahip olan bu kategori arasından tercihinizi nelere dikkat ederek yapmanız gerektiğini sizler için araştırdık. Oyun bilgisayarınız için monitör arıyorsunuz fakat hangi ayrıntılara önem vermeniz gerektiği konusunda kararsızlık yaşıyorsanız vereceğimiz tavsiyeleri dikkate almanızda fayda var.

Bir oyuncu monitörü alırken öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken özelliklerin başında yenileme hızı geliyor. Yenileme hızı ; monitörünüzde karşılaşacağınız oyun görüntüsünün anlık olarak ne kadar hızlı değişebileceğini etkiler.

YENİLEME HIZI

144 Hz’lik bir monitör ekranda saniyede 144 görüntü yenileyebilirken aynı şekilde 120 Hz ekranda 120 görüntü, 60 Hz’lik monitör ise saniyede 60 görüntü yenileyebiliyor. Genel olarak günümüzdeki monitörlerin çoğu 60 Hz’lik bir yenileme hızına sahipken, yine de satışa sunulan fiyatları etkileyen etken yine aynı şekilde bu hız yenileme oranı oluyor.

Unutmayın alacağınız monitörde yenileme hızı seviyesi ne kadar yüksekse oynayacağınız oyunun kalitesi o kadar iyi olur.

TEPKİ SÜRESİ

Monitörünüzdeki görüntüyü oluşturan piksellerin renkten renge geçebilmesini sağlayan önemli etkenlerden diğeri.

Bu özellik görüntülenen görüntü içerisindeki renklerin birinden ötekine geçiş süresinin ne kadar sürede olduğunu milisaniye cinsinden ölçer.

Tepki süresi yenileme hızıyla bağlantılı şekilde çalışır. Aralarında bir kombinasyon vardır.

Monitörünüzdeki tepki süresi yeterince hızlı olmazsa ekranınızda ‘gölge’ adı verilen görüntü ile karşılaşmanız muhtemeldir.

Bu sebepten ötürü tepki süreniz ne kadar düşükse o kadar kaliteli görüntü elde etmiş olursunuz.

GİRİŞ GECİKMELERİ

İki farklı şekilde tanımlanabilen giriş gecikmesi ; bir tanımla görüntü sinyalinin monitöre ulaşma hızına kadar geçen süreyi tanımlarken , diğer bir tanımla ise klavye yada Mouse da basılan tuşun, tuşların ekranınıza yansıyan süresi olarak tanımlanır. İki tanıma göre de bakacak olursak durum, giriş gecikmesi değerlerinin düşük olmasının daha iyi olduğunu işaret ediyor.

MONİTÖRÜN EN BOY ORANI UYUMU

16 : 9        21 : 9        32: 10   olacak şekilde tanımladığımız kavramlar monitörün en boy oranını gösterir. 16/9 monitörün genişliğini , 21/9 monitörün yüksekliğini gösterir. Bunların yanı sıra geniş bir monitöre sahip olmak istiyorsanız tercihinizi 32/10 yada 21/9 a 32/10 gibi oranlardan yana kullanmanız gerekiyor.

COLOR SPACE ( RENK UZAYI )

Renk profili. Monitörün görüntüleyebileceği renklerin aralığı anlamını taşır. Monitörlerde gördüğümüz renkler aslında renk alanı denilen önceden belirlenmiş bir alt kümeden destek alır. AdobeRGB , NTSC , SRGB gibi monitör özelliklerinde de görebileceğiniz birkaç renk profili vardır.

HDR ÖZELLİĞİ VE PARLAKLIK

HDR modern olarak adlandırılan monitörlerin kazandırdığı bir kavramdır. Bu özellik monitör ekranında daha geniş bir bir açı yelpazesi sağlar. Bu sebeple renkler daha canlı ve daha net görünüm elde ederler. Yani monitör seçiminizde yine etkili olabilecek bir özellik.

Parlaklık: metrekareye düşen ışık şiddeti birimi. Evet bu özellik monitörünüzün içindeki görüntünün maksimum parlaklığını size söyleyerek yardımcı olur. Genelde 250-350 cd/m2 seviyesinde kullanılabilir ama HDR bir monitöre sahipseniz bu oran 400 cd/m2 seviyesindedir. Ayrıca bu özelliği az ekran parlaklığı yada çok ekran parlaklığı kullanmak isteyip istememenize göre de tercih edebilirsiniz.

24
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.