Bilgi Teknolojileri Nedir?

1990 / İSTANBUL Doğumluyum 2005 Yılından beri siber dünyanın içerisindeyim.

Bilgi teknolojisi, genellikle bir işletme veya girişim aracılığıyla bilgi veya veri depolamak, almak, iletmek, üzerinde çalışmak veya işlemek için bilgisayarların kullandıkları sistematik bir teknolojidir. Bilgi teknolojisi(IT), bilgi ve iletişim teknolojisinin(ICT) bir alt kümesi olarak da bilinir. 

Bilgi teknolojileri, genellikle bilgisayarın ve bilgisayar ağlarının eş anlamlısı olarak kullanılır. Ancak bilgi teknolojileri günümüzde yalnız bunlardan ibaret değildir.  Televizyon, cep telefonu ve radyo gibi bilgiye erişmek için kullandığımız diğer araçlar da bilgi teknolojileri bölümüne dahil edilebilir. 

Bilgi teknolojileri ile yakından ilgisi bulunan bir çok endüstri türü mevcuttur. Bunlardan bazıları ise bilgisayar donanımı, yazılım, elektronik, yarı iletkenler ve internettir. Bu bağlamda bilgi teknolojilerinin çok büyük bir alanı kapsadığını görmekteyiz.

Bilgi teknolojileri, bilgisayarları ve bilgisayar ağlarını tanımlamak için kullanılır. Aslında bir kuruluş içindeki sistemlerin tüm alt katmanlarını ve ilişkili oldukları alanların fiziksel donanımlarını, işletim sistemlerini, uygulamalarını, veri tabanlarını, depolama alanlarını, sunucularını ve hatta daha fazlasını içinde barındırır. 

Bilgi teknolojilerinin bu kadar büyük bir alanı kapsaması tabii ki insanların yararına olan bir durumdur. Çünkü kapsama alanı arttıkça, istihdam alanı da artar. Bu teknolojinin milyonlarca insana farklı yönde kariyerler ve iş olanakları sunması, günlük hayatımızda da çok büyük bir yer tutmasına sebep olmaktadır. Hayatımızda olduğu gibi şirketlerde de büyük yer tutar. Günümüzde bir çok şirketin şu anda işletmelerinin bilgisayarlarını, ağlarını ve diğer teknik kısımlarını yönetmek için oluşturdukları devasa birer bilgi teknolojileri departmanları bulunmakta.

Bilgi Teknolojilerinin Tarihçesi

Hepinizin bildiği gibi aygıtlar binlerce yıldır hesaplamaya yardımcı olmak için insanoğlu tarafından kullanılmıştır. Milattan önce ilk yüzyılların başlarından kalma Antikythera mekanizması, bilinen en eski analog bilgisayar ve yine bilinen en eski dişli mekanizması olarak kayıtlara geçmiştir. Karşılaştırılabilir dişli cihazlar, 16.yüzyıla kadar Avrupa’da ortaya çıkmamıştı. 1645 yılına kadar, dört temel aritmetik işlemi (toplama, çıkarma, çarpma, bölme) gerçekleştirebilen ilk mekanik hesap makinesi geliştirildi.

1940’ların sonunda Bell laboratuvarlarındaki  transistörlerin geliştirilmesiyle birlikte, günümüzdeki bilgisayarların büyük ölçüde azaltılmış güç tüketimi ile çalıştırılmasına izin verdi. Ticari olarak satılan ilk saklı program bilgisayarı Ferranti Mark I, 45 valf içerdi ve 25 kilovatlık bir enerji tüketimine sahipti. Manchester Üniversitesi’nde geliştirilen ve 1953 yılının Kasım ayında faaliyete geçen ilk transistörize edilmiş bilgisayar ise son sürümünde yalnızca 150 watt tüketiyor.

Bilgisayarların ve bilgi teknolojilerinin iç içe olduğu günümüzde ise sizin de bildiğiniz üzere çok gelişmiş ve işlem kapasitesi çok yüksek olan bilgisayarlar mevcut. Tabii ki insanlar işlerini hızlandırmak ve zaman tasarrufu sağlamak amacıyla bu tür yüksek hızlı bilgisayarları üretip satışını gerçekleştiriyorlar. Bilgi teknolojisi denilince aklımıza ilk gelen şey tabii ki bilgisayarlardır. Çünkü gerek bilgiyi işlemek, gerek depolamak konusunda hiç zahmet çekmez. Öyle ki bir kütüphanede büyüklüğündeki bilgiler ve arşivler, günümüzde küçük disklere kaydedilip insanların ceplerinde taşıyabilecekleri bir hale geldi. 

112
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.